LAVT-SELVVÆRD-Ina-Hahn

LAVT SELVVÆRD

22. oktober, 2018

Hvad er lavt selvværd?

 
 
 
 
 
Kender du noget af det her:
 

  • Du er bange for hvad andre tænker om dig, og om det du siger og gør
  • Du føler, at du hele tiden skal gøre noget, for at være god nok
  • Du er bange for ikke at bidrage med nok i en relation – venskab, parforhold, familie
  • Du er bange for ikke at bidrage med nok på jobbet
  • Du har svært ved at sætte grænser på jobbet, i dit parforhold, i familien i venskaber
  • Du har en konstant indre dialog omkring, om du nu har sagt eller gjort det rigtige
  • Du kan let falde i “pleaser-rollen”
  • Du har mange bekymringer
  • Du føler, at det, de andre siger, er en anklage mod dig
  • Du bliver let stresset og mister overblikket
  • Du får ofte dårlig samvittighed og føler skyld og skam
  • Du har eller har haft angst og/eller depression

 
 

Allerførst vil jeg forklare forskellen på selvværd og selvtillid – der er nemlig stor forskel.

 

Selvværd har at gøre med vores væren – vores being – selvværd er følelsen af at være noget værd – at være vigtig – ene og alene fordi jeg er mig – selvværd har med eksistensberettigelse at gøre – selvværd er følelsen af at min eksistens er vigtig – fordi jeg er mig. Vores selvværd er vores fundament.
 

Selvtillid har med vores gøren at gøre – vores doing – selvtillid er troen på, at det jeg gør er godt og vigtigt – selvtillid er troen på, at jeg er dygtig og kompetent, til det jeg gør – at andre har brug for det, jeg gør.
 
Selvværd er en følelse indeni kroppen af ro, sikkerhed, tryghed og styrke
Selvtillid er mere en følelse uden på kroppen
 
Har du et højt selvværd, vil du også føle, at det du gør er vigtigt.
Har du en høj selvtillid, har du ikke nødvendigvis et højt selvværd.
 

Hvorfor er der så nogle, der har et højt selvværd og nogle der har et lavt selvværd? Hvad er det, der sker?

 
Selvværdet bliver grundlagt meget tidligt – og det gør det, fordi det afgørende for opbyggelsen af vores selvværd er, at vi bliver elsket og accepteret af vores forældre eller omsorgspersoner, præcis som vi er – at vi får den ubetingede kærlighed.
 
Føler vi os elsket, uanset om vi er glade, kede af det, frustrerede eller vrede, opbygges vores selvværd.
 
Vi har brug for at blive set og hørt og taget alvorligt, ellers føler vi os afviste og forkerte.
 
Der findes nemlig ikke forkerte følelser. De følelser, et barn har på et givet tidspunkt, er rigtig for barnet, selv om det kan føles besværligt og umuligt for forældrene.
 
Det er livsvigtigt for et barn at føle sig elsket og værdsat, et barn vil gøre alt for at opnå den følelse og er parat til at tilsidesætte sig og tilpasse sig forældrene.
 

Er du så fortabt, hvis du er vokset op i en familie, hvor den ubetingede kærlighed var en mangelvare – eller måske ikke eksisterende?

 
Nej heldigvis ikke!
 
Du kan lære at elske dig selv, præcis som du er! Du kan bygge dit eget fundament – dit selvværd!
 
Du kan finde tilbage til DIN indre kerne – det sted inde i dig, hvor du ved, hvad du har brug for, og hvad der er bedst for dig.
 

Først har du brug for at finde tilbage til de gamle mønstre og den smerte, der gjorde, at du gav afkald på noget af dig selv for at føle dig værdsat og elsket af dine forældre eller omsorgspersoner.
 
Dernæst har du brug for at finde ud af, hvordan de gamle mønstre og de valg, du har truffet, påvirker dit liv i dag, og at finde ud af, hvordan du kan bryde disse mønstre og tage ansvar for dig selv og dit eget liv.
 
At tage ansvar for dig selv og dit eget liv er også at finde ud af, hvad der er allerbedst for dig – at udnytte dit potentiale og dine muligheder og at følge dine drømme.
 
Der kan være mange grunde til, at vores forældre ikke har været i stand til at elske os ubetinget – ikke har været i stand til at se os og høre os og være nærværende i forhold til os.
 
Nogle gange er det meget tydelige årsager – måske overgreb af den ene eller anden karakter – sygdom i familien psykisk såvel som fysisk – alkoholisme – stærke religiøse overbevisninger osv.
 
– nogle gange er det mere usynlige faktorer, der gør sig gældende, det kan f.eks. være forældrenes egne ubearbejdede traumer, som ligger som en sky over familien og er medvirkende til, at de overfører deres egne overlevelsesmekanismer til børnene –
 
det kan være konflikter mellem forældrene, som børnene har følt sig som en del af. Og der kan være helt andre ting.
 

Mobiltelefoner/Smartphones og selvværd:

 
Hvorfor nævner jeg det? Det gør jeg fordi mobiltelefoner og smartphones virkelig er et stort problem i forhold til den generation, der vokser op nu. Mobiltelefonen optager så meget af vores tid og fokus, så nærværet og den virkelige kontakt mellem mennesker har trange kår.
 
Det ser ud som om, mobiltelefonen er vores bedste ven, det er i hvert fald ofte den, vi bruger mest tid sammen med…
 
Det er næsten uudholdeligt at se et barn, der først kæmper for at blive set og hørt af en far eller mor, der er mest optaget at at kigge på sociale medier eller andet på sin mobiltelefon – og dernæst – og det er næsten værre – opgiver at få kontakt – og – føler sig mindre værd end mobiltelefonen…
 

Her er en lille øvelse, som du altid har ‘lige ved hånden’:

 
Vær opmærksom på din vejrtrækning – vær opmærksom på, om du trækker vejret helt ned i maven – trækker du vejret højt oppe i brystkassen, har du nemlig ikke særlig god kontakt med dig selv, trækker du derimod vejret helt ned i maven, har du meget bedre kontakt med dig selv – og – hvis du så også tæller til 5, inden du svarer på et spørgsmål eller en kommentar, vil du opleve mere ro og større sikkerhed.
 
Det tager meget kort tid at tælle til fem, det kan du altid gøre, også uden nogen opdager det, og det giver dig muligheden for at føle efter, inden du svarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *